HTML

Gluténmentes keksz

2016.03.01. 12:04 MJ Era

Hozzávalók:

80 dkg rizsliszt

2 csomag sütőpor (szódabikarbóna kb 1 kiskanál)

2 csomag vaníliás cukor

3 tojás

40 dkg margarin (kókuszzsír is jó)

egy csipet só

 

Elkészítés:

Az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk. Lisztes lapon nyújtjuk (kb fél cm vastagra)  majd szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és kb 15 perc alatt 180 fokos sütőben készre sütjük. Imádjuk ezt a gyors és könnyű receptet. Ezt használtuk a karácsonyi kókusz tekercs alapjául is.

Variálni is lehet például a tésztába keverünk egy kis kókuszreszeléket, kakaóport vagy egy csokiöntettel díszítjük, mint a képen (gőzön melegített csoki: étcsokoládé, 1 kk olajjal).

Szólj hozzá!

Fánk

2016.03.01. 11:53 MJ Era

Régóta kerestem egy gluténmentes receptet, de sokszor olyan alapanyag kellett hozzá ami nincs itthon vagy valamiért féltem kipróbálni. Az eredeti receptet (ami szintén gluténmentes, de nem egyezik az enyémmel) Mona konyhájából való. Könnyű gyors, nem macerás!

 

Hozzávalók:

25 dkg Shar Mix B

1 egész tojás

1 tojás sárgája

1,5 dkg cukor 

1 cs vaníliás cukor (lehet vanília aroma is)

3,5 dkg margarin (lehet laktózmentes Liga vagy Kókuszzsír is)

1,5 dl tej (kinek mi a megengedett)

Csipet só

5 gr élesztő

 

Elkészítés:

Az össze hozzávalót  összekeverjük, majd 1 órát pihenni hagyjuk. Lisztezett lapon kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra. Szaggatjuk - én egy poharat használtam. Majd letakarva újra pihenni hagyjuk 20 percre. Utána kisütjük. Óvatosan, mert gyorsan megsül.Amikor mát aranybarna megfordítjuk és ha a másik oldala is megsült papírtörlőre tesszük. Lekvárral csokiöntettel vagy csak porcukorral tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

Kókusz kocka

2016.02.04. 10:45 MJ Era

Korábban amikor nem Gluténmentesen étkeztem ez volt az egyik kedvenc sütim. Kb 10 éve nem ettem. Most találtam egy receptet (Apróséf.hu) és átvariáltam Gluténmentesre.

Hozzávalók:

380 g Shar C süteményliszt

12 g sütőpor

8 dkg margarin

20 dkg porcukor

2 db tojás

3 ek méz

2 dl 1,5 %-os tej

Öntethez:

25 dkg margarin

25 dkg kristálycukor

3 ek kakaópor

1 dl 1,5%-os tej

Beforgatáshoz:

30 dkg kókuszreszelék

 

Elkészítés:

A porcukrot elkeverem a felolvasztott vajjal. Hozzáadom egyenként a tojásokat, majd a tejet és a mézet. Végül a lisztet és a sütőport.. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem 180 fokon kb 25 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni, majd felszeletelem. 

Az öntet hozzávalóit összekeverem, majd egyenként belemártogatom a sütiket. A csokimázas kockákat beleforgatom a kókuszreszelékbe és kész is a finomság!

:)

 

Szólj hozzá!

Churros - spanyol édesség

2016.01.22. 18:33 MJ Era

Nagyon szerettem volna valami gyors finomságot! Az eredeti recept az Apróséf.hu oldalról való, az viszont nem volt gluténmentes, Mondtam a gyerkőcnek hagyjunk a többieknek is azt válaszolta, biztos van még itthon alapanyag egy új adaghoz... :)

Hozzávalók:

A bevonathoz:

100 gr kristálycukor

1.5 tk örölt fahéj

 

A tésztához:

1,5 tk kristálycukor

fél tk  só

250 ml Víz

4 ek étolaj

120 g rizsliszt

 

Mártogatóshoz: (Én ezt nem készítettem el, mivel magában is jó volt és lekvárral is finom)

100 gr étcsokoládé 45-59 %

125 ml tejszín (30-32 %-os)

 

Elkészítés:

1. A bevonathoz szükséges anyagokat egy tányéron összekeverjük majd félre rakjuk.

2. Egy lábosban tegyük fel főzni: víz, só, cukor olaj keveréket. Ha felforrt lehúzzuk a tűzről és akkor adjuk hozzá a lisztet jól összekeverjük amíg összeáll egy labdává.

3. Egy nagy széles lábasban felmelegítjük a sütéshez az olajat. Habszákba töltjük (nekem ez nem volt, így nylon zacskóba töltöttem aminek kivágtam a csücskét), Amikor már elég meleg az olaj belevágok csíkokat. Aranybarnára sütöm. Majd papírra rakom utána pedig az előre elkészített bevonatba forgatom.

4. A mártogatós elkészítése: a csokit forrázzuk le tejszínnel és keverjük simára.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

Azonnal puha és gyors mézeskalács

2015.12.28. 11:45 MJ Era

Régóta próbálkoztam mindenféle paleo és gluténmentes mézessel, de nem jártam sikerrel. De ez a recept valami csoda :)

Hozzávalók:

40 dkg rizsliszt

1,25 dl + 1 ek méz

15 dkg porcukor

2 tk mézeskalács fűszerkeverék

2 kk szódabikarbóna

2 db tojás

15 dkg margarin

 

Elkészítés:

Az összes hozzávalót összekeverem, összegyúrom. Amint egyben maradó massza lesz lehet rizslisztes lapon nyújtani 2-3 mm vastagra és indulhat a szaggatás. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. 180 fokos sütőben kb 10 perc alatt készre sütöm!. Amint kihűlt, lehet díszíteni. A fehér dísz készítése: 1 tojás fehérje + 15 dkg porcukrot habverővel (gépi) minimum 10 percig kemény habbá verjük. habzsákba vagy zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán nagyon pici lyukat vágunk és már rajzolhatunk is :)

Amikor megszáradt zárható dobozba tesszük! 

Szólj hozzá!

Csirkecomb

2015.12.02. 14:57 MJ Era

Keresgéltem, mit kellene főzni ebédre. Több szimpatikus receptet találtam, de mindegyikhez hiányzott valami alapanyag, így született meg ez étel.

 

Hozzávalók:

3-3 Csirke alsó és felső comb

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

kb 10 dkgrizsliszt

2 evőkanál fűszerpaprika

bors

egy phár tejföl tejföl

olaj

trappista sajt

 

Elkészítés:

Csirkecombokat megtisztítom. 

Összekeverem a lisztet, a paprikát , sót, borsot és az összezúzott fokhagymát majd ebben a keverékben meghempergetem a húsokat és egy sütőedénybe teszem amit előtte kikentem olajjal. a vöröshagymát karikára vágom és ráhalmozom a húsra. A maradék fűszeres liszthez hozzáadom a tejfölt, amit csomómentesen elkeverek. Ezt ráteszem a húsra. A tetejére ráreszelem a sajtot és mehet is a sütőbe. 180 fokon 40-50 percig sütöm. Köretnek ki mit szeret. A családi igények miatt nálunk krumli és rizs is készült hozzá.

 

 

 

Szólj hozzá!

Csokis keksz (puha)

2015.11.25. 09:50 MJ Era

Van itt már a blogon egy csokis keksz, de ez új! Puha sőt másnap is puha - ha marad!

Hozzávalók:

20 dkg rizsliszt

2 csapott teáskanál szódabikarbóna

15 dkg kristálycukor

15 dkg margarin

2 egész tojás

10-15 dkg étcsoki

 

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük a csoki kivételével. A csokit apró darabokra vágjuk vagy akkorára hogy szeretjük, majd ezt is belekeverjük a masszába.

Sütőpapirral bélelt tepsibe tesszük. Egy keksz egy teáskanál, ha nagyobbat szeretnénk akkor 2. Viszonylag messze tesszük egymástól, mivel elég szépen elterülnek sütés közben.

Sütés 180 fokon kb. 10-15 perc.

Teához, kávéhoz kiváló!

 

Szólj hozzá!

Mini Hot-Dog

2015.11.23. 10:12 MJ Era

Ez egy új kedvenc! Minibe és normál méretben is elkészítettem már. Amennyiben nem szereted a virslit, tehetsz bele bacont vagy sonkát és sajtot is, mindegyiket kipróbáltuk nagyon finom!

Hozzávalók:

- Bármilyen kedvenc virsli

- 25 dkg Shar kenyérliszt (ami van én B mixet használtam)

-1 csomag száraz élesztő

- 2 ek olaj

- 1 kk só

- 1 kk cukor

- 200 ml meleg víz

- 2 ek olaj

 -a nyújtáshoz rizsliszt

Összetevőket összekeverem a robotgép dagasztó részével, majd hagyom kicsit pihenni. Addig összevágom a virslit a kívánt méretre.

Nyújtódeszkát leszórom rizsliszttel. Jó vékonyra nyújtottam, mert szerettem volna, ha gyorsan megsül.

Téglalapokat formáztam ráraktam a virsliket majd ráhajtogattam a következő réteget és késsel levágtam a felesleget. Kicsit megtekergettem őket, majd lezártam a két végét így került a sütőipaporra. Próbálkoztam azzal, hogy belesütöm a mustárt is, de valahogy eltűnt belőle a mustár sütés közben :(

Sütő kb. 180 fok. Sütési idő 20-25 perc

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Kicsit eltüntem...

2015.11.13. 14:13 MJ Era

Sok-sok minden történt velem mióta nem írtam. 

Elkezdtem dolgozni gyerekek óvodába.. aztán a nagyobb gyerek már az iskolába. Két nagyon szomorú esemény is volt.... Szóval sok minden változás történt, de most újra itt vagyok! Lassan elérem az áhított sülyt is amiért belekezdtem a diétába. Köszönhetően annak, hogy továbbra is tartom a gluténmentes és néha paleo diétát. 

Igyekszem továbbiakban heti 1-2 receptet megosztani!

Szólj hozzá!

(Majdnem) Paleo keksz

2014.12.30. 14:45 MJ Era

Új "szerelem" , így tudnám jellemezni ezt a kekszet, pedig nem vagyok édessszájú -bár lehet ezzel a keksszel ez megdőlt :) 

Egyszerű, könnyű elkészíteni és mindennel együtt kb 25 perc alatt kész.

 

Hozzávalók:

7 dkg mandulaliszt (eredeti receptben tört mandula)

7 dkg kókuszzsír

1 mokkás kanál szódabikarbóna

10 dkg cukor (lehet Eritrit vagy nyírfacukor is)

2 db tojás

20+10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

Egy lábasban lassú tűzön odatesszük a cukrot a kókuszzsírt és 20 dkg étcsokoládét. Ahogy összeolvadtak levesszük és hagyjuk kicsit hülni. Ezután keverjük bele a tojást, szódabikarbónát és a lisztet. A maradék csokoládét (10 dkg)  apróra vágjuk és ezt is belekeverjük. A sütőt 180 fokra melegítjük.tepsibe sütőpapírt teszünk. A masszából dió nagyságú golyókat gyúrunk. Ezt lelapítjuk a kezünkkel vagy pohárral vagy kanállal. Kb 10-12 perc alatt megsül. Nagyon oda kell figyelni a sütésnél, mert gyorsan megég. Nekem 10 perc elég volt a sütéshez, az eredeti receptben 12 perc van.  

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

Eredeti receptet a NőkLapjaCafe-n találtam.

Szólj hozzá!